“Een persoon die ik bewonder voor zijn visie en ondernemerschap is Elon Musk van Tesla”, vertelt Michell Stolk, Corporate Sales Director Benelux bij Lyreco.

Naam:                  Michell Stolk
Functie:               Corporate Sales Director Benelux
Organisatie:       Lyreco

 

Wat voor organisatie is Lyreco?
Lyreco is een van de grootste distributeurs ter wereld van werkplekoplossingen met als slogan “To simplify life at work”. Ooit gestart met enkel  kantoorartikelen is het assortiment intussen serieus uitgebreid met producten voor onder andere catering, hygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen en nog veel meer. Lyreco is actief in 42 landen op 4 continenten en draait een omzet van meer dan 2 miljard euro.

Voor hoeveel mensen ben je verantwoordelijk?
Ik voel mijzelf verantwoordelijk voor alle 700 mensen binnen de organisatie, want samen bouwen we aan ons succes. Mijn eigen afdeling bestaat uit ongeveer 130 FTE, verdeeld over België, Luxemburg en Nederland.

Hypothetisch! Tegenwoordig wordt er veel gesproken over oud- en nieuw leiderschap. Speelt dit ook binnen jullie organisatie?
Het is lastig om te discussiëren over oud- en nieuw leiderschap. Het is situatie afhankelijk maar uiteindelijk gaat alleen nieuw leiderschap het op termijn overwinnen. Belangrijk tijdens het transitieproces is: zorg voor gemeenschappelijke hogere doelen, creëer een team en je hebt niet veel discussies over oud en nieuw.

Hoe wordt leiderschap binnen Lyreco ontwikkeld/vorm gegeven?
Lyreco werkt binnen de verkooporganisatie veelal met schoolverlaters of mensen die net een paar jaar werkervaring hebben. Als de mensen potentieel hebben, dan kunnen ze doorgroeien naar een managementpositie. We hebben intern het Lyreco College en de Lyreco University voor opleidingen en trainingen. In de Lyreco University trainen we onze leiders van de toekomst, uiteraard is dat maatwerk en volledig afgestemd op de individuele talenten en behoeften van onze ‘toekomstige’ leider(s).

Wat zijn volgens jou nieuwe en succesvolle ontwikkelingen in leiderschap?
Persoonlijke eigenschappen en vaardigheden van leiders spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van leiderschap. Wat hier goed bij past is de balans tussen sturing en zelforganisatie. Veel effectieve leiders ontwikkelen een stijl waarin een goede balans is tussen het stellen van kaders, richtlijnen en instructies enerzijds en het geven van ruimte aan medewerkers voor eigen invulling anderzijds.

Wat zijn volgens jou succesvolle leiders?
Succesvolle en goede leiders zijn in staat om anderen te stimuleren en inspireren, ze kunnen goed luisteren en geven vertrouwen. Daarnaast zijn zij toegankelijk, kunnen een visie neerzetten, creëren enthousiasme en last but not least, ze zijn in uitstekend in staat om een goed TEAM te bouwen. Daarmee verhogen zij de motivatie, betrokkenheid, prestaties en productiviteit binnen organisaties.

Welke rol spelen vertrouwen, verbinding en waardering volgens jou in leiderschap?
Alle drie zijn ze belangrijk maar de mate waarin kan wel verschillen. Vertrouwen is de basis van samenwerken, mocht dat niet aanwezig zijn dan is samenwerken bijna onmogelijk. Verbinding is essentieel: vaak werk je met verschillende afdelingen en het is lastig om altijd alle agenda’s volledig synchroon te krijgen, ondanks het gemeenschappelijke hogere doel. Mocht het even niet synchroon gaan, dan is zorgen voor verbinding een noodzaak. Alle neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Waardering is belangrijk maar daar moet ik ook nog dagelijks aan werken. Je kijkt al snel naar waar het niet goed gaat en vergeet de positieve kanten te belichten.

Wie is jouw voorbeeld in Excellent Leadership?
Dat is altijd een lastige keuze want veel leiders inspireren mij. Niet iedere succesvolle onderneming wordt geleid door een excellent leader op alle vlakken. Een persoon die ik bewonder voor zijn visie en ondernemerschap is Elon Musk van Tesla. Als ik naar het Nederlandse bedrijfsleven kijk is dat voor mij nog steeds Hans Weijers (o.a. voormalig: Minister, Senior Vice President van BCG Nederland en voorzitter Raad van Bestuur bij Akzo). Hij is een goede luisteraar en communicator, toegankelijk en laat iedereen in zijn waarde. Helaas zien we hem niet meer op de voorgrond.

Wanneer zou jij als leider ook volgen?
Naam mijn mening is iedere leider ook een volger. Ik word geïnspireerd door visies van andere leiders over de toekomst, mobiliteit en duurzaamheid. Je kunt nu eenmaal niet op elk thema zelf de allerbeste visie hebben, die mag je gerust zoeken bij anderen en deze volgen.

Hoe geef jij zelf jouw leiderschap vorm?
Eigenlijk heel simpel: Ik probeer mijzelf te zijn en kritisch te kijken naar mijn verbeterpunten.

Heb jij nog tips voor andere leiders?
Ik ben geen goeroe op dit gebied en het is ook allemaal geen rocket-science. Zoek naar de balans tussen sturing en zelforganisatie zeker als je met professionals werkt.

Tot slot: waarom zou de Excellent Leadership Experience op 25 januari 2018 interessant zijn voor andere leiders?
Ten eerste denk ik omwille van het netwerk van gelijkgestemden. Ik ga er namelijk vanuit dat de content gewoon zo goed is dat je erbij moet zijn voor een verscherping van je visie of voor nieuwe inzichten.

 

Door: Ruud de Smit, directeur Mental Training Center, 26 juni 2017

Please follow and like us:
Pin Share