Week van de Verbinding – 9 t/m 14 december 2024

 

 

 

 

 

 

We zijn trots dat we de 2e editie van de Week van de Verbinding gaan organiseren!

Na een succesvolle 1e editie in 2023, willen we dit jaar de “Week van de Verbinding 2024” organiseren. Dit event organiseren we vanuit ons hart om de samenleving een beetje mooier te maken. Het draait in dit project namelijk om samen, vanuit de beste intenties, ons in te zetten voor onze medemens en de samenleving.

Initiatief

Initiatiefnemer van dit project is Ruud de Smit, oprichter van het Mental Training Center. Het Mental Training Center is een maatschappelijk betrokken organisatie. Wij ontwikkelen en initiëren regelmatig projecten die volledig ten dienste staan van een betere samenleving. Als Mental Training Center willen wij impact maken, ook maatschappelijk. Wij geloven er namelijk sterk in dat de commerciële en maatschappelijke belangen elkaar juist kunnen versterken en niet onbelangrijk …. wij worden er blij van!

Het logo is ontwikkeld door Vera Vandervesse. Vera is een enthousiaste en creatieve partner van de “Week van de Verbinding”. Vera heeft in 2023 diverse activiteiten georganiseerd in Maarssenbroek en diverse organisaties geïnspireerd en gemobiliseerd. Vera is ervaringsdeskundige en freelance adviseur eenzaamheid. Ook is zij mede-initiatiefnemer van het Community Art project: Wolweefsels. Zij spreekt regelmatig voor groepen over eenzaamheid en adviseert organisaties over de problematiek rondom eenzaamheid. En van eenzaamheid is de brug naar verbinding snel gemaakt.

Aanleiding

Onze samenleving polariseert steeds verder, we nemen elkaar steeds de maat of we diskwalificeren elkaar. We hebben overal gelijk kritiek op, veelal op basis van onvolledige informatie. Dit alles creëert een dynamiek van (ver)oordelen, agressie, negativiteit, wantrouwen en diskwalificatie, met alle gevolgen die daarbij horen.

Ook zien wij een toename van mensen die zich eenzaam voelen en/of waar de mentale rek eruit is. Hoe fijn zou het zijn als we meer aandacht voor elkaar zouden hebben en iets moois terug kunnen geven aan anderen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Aandacht en vriendelijkheid kosten namelijk helemaal niets!

Deze maatschappelijke ontwikkelingen gaan ons allemaal aan. Dus ook jou, je gezin, je familie, je sportteam en jouw organisatie! Dus doe wat goed is voor ons allen, denk met je hart en steun dit event.

Intentie

Met de “Week van de Verbinding 2024” willen we door heel Nederland mensen en organisaties inspireren om in de week van 9 tot en met 14 december 2024 activiteiten te organiseren die als doel hebben om mensen te verbinden.

Het is onze intentie om zoveel mogelijk verbindende activiteiten te organiseren om te laten zien en ervaren dat het ook echt anders kan! Met elkaar kunnen we investeren in vertrouwen, verbinding en waardering! We kijken vooral naar wat ons (ver)bindt, investeren we in wederzijds begrip, verdraagzaamheid, helpen we elkaar en letten we op wat een ander goed doet en mooi maakt. Samen kunnen we een Positieve OntwikkelDynamiek in onze samenleving in gang zetten waar we ons allemaal beter door gaan voelen en waardoor we de maatschappij weer een stukje mooier maken.

Waarom in december?

We organiseren de “Week van de Verbinding” in december omdat december juist de maand is van samenzijn, elkaar cadeaus geven, compassie, liefde en reflectie. Dat past dus helemaal bij het thema verbinding.

Organisatie – InspiratieTeams

Om de organisatie verder uit te bouwen werken we met lokale InspiratieTeams. Iedereen kan zo’n InspiratieTeam zelf oprichten en vorm geven. Deze lokale teams weten veel beter wat er in hun omgeving speelt en wat er nodig is. Ook hier geldt namelijk dat samen met anderen iets organiseren altijd leuker is en het zorgt al gelijk voor verbinding en een positieve flow. Elk InspiratieTeam staat in verbinding met de initiatiefnemers en waar mogelijk met andere InspiratieTeams. We hanteren de can do-mentaliteit, alles is mogelijk! Can Do is de mentaliteit die gekenmerkt wordt door de bereidheid aan te pakken en het vertrouwen dat iets wel zal lukken als je je er maar voor inzet.

Een InspiratieTeam kan ook heel goed zijn als teambuildingactiviteit binnen een organisatie. Je doet iets moois en positiefs voor de samenleving en je leert tegelijkertijd je collega’s beter kennen. Diverse onderzoeken (Universiteit Tilburg, Universiteit Leiden) onderschrijven de voordelen om “iets goed te doen voor de ander / maatschappij” en het positieve effect daarvan.

Doelstellingen voor een InspiratieTeam zijn:

  • Het organiseren en coördineren van een activiteit of diverse activiteiten
  • Het enthousiast maken van andere mensen/teams/organisaties, die daardoor ook een InspiratieTeam samenstellen
  • Het benaderen van Influencers/BN’ers/Media die promotie willen maken voor de “Week van de Verbinding 2024”

Benutten zelforganiserend vermogen!

In dit proces is juist het zelforganiserend vermogen van de InspiratieTeams essentieel voor het succesvol maken van de Week van de Verbinding 2024. Hierbij is kruisbestuiving en het delen van elkaars ideeën uiteraard wenselijk. We denken met elkaar in mogelijkheden en zeker niet in beperking. Dus heb je zelf ideeën, sluit je aan, deel je ideeën en geef ze ook samen met de mensen om je heen vorm. Raak geïnspireerd en inspireer weer anderen!

Influencers

Heb je toevallig contact met of ken je een influencer of BN’er? Benader deze dan en vraag of deze wil meewerken? Ook Influencers kunnen weer met andere Influencers verbindende activiteiten ontwikkelen, bijvoorbeeld: Concert van de Verbinding, Estafette van de Verbinding, VerbindingsChallenge, enz.

Promotie, Powered By & Sponsoring

Om de “Week van de Verbinding” op nationaal niveau te promoten hebben we organisaties en mensen nodig die impact hebben in onze samenleving. Denk hierbij onder andere aan serviceclubs of grote (maatschappelijke) organisaties. Hun bijdrage zou kunnen zijn om de “Week van de Verbinding 2024” actief te promoten in hun netwerk of ze kunnen zelf mooie activiteiten organiseren om zodoende meer verbinding te creëren.

Het zou geweldig zijn als er bedrijven zijn die dit event willen adopteren en willen dragen oftewel “Powered By”. Ook kunnen bedrijven dit initiatief en de te organiseren activiteiten sponsoren. Sponsoring van activiteiten is belangrijk om deze week tot een succes te maken. Uiteraard mogen deze bedrijven/organisaties (sponsoren) dit event ook gebruiken voor hun eigen marketingdoeleinden. Een duidelijke win-win situatie.

Spelregels

Een bekend spreekwoord zegt: goed voorbeeld doet volgen. Met het geven van het goede voorbeeld creëren we als pioniers en kartrekkers de eerste stap in verbinding. Laten we met elkaar de volgende spelregels in acht nemen:

  • De basisbegrippen voor ons samenwerken zijn: Vertrouwen, Verbinding en Waardering;
  • We gaan op een respectvolle, enthousiaste en positieve wijze met elkaar om;
  • We helpen, ondersteunen en stimuleren elkaar op een positieve wijze (FeedForward).

Wil je deelnemen aan de Week van de Verbinding 2024?

Dit allemaal kunnen we als initiatiefnemers natuurlijk niet alleen. Hoe mooi is het als we gezamenlijk ideeën ontwikkelen en uitvoeren die een positieve impact hebben op onze samenleving. Wij zoeken enthousiaste mensen zoals jij die samen met vrienden of collega’s een InspiratieTeam willen opzetten. Daarbij zou het geweldig zijn als je jouw/jullie expertise inzet(ten).

Wij vinden het ook belangrijk om in zoveel mogelijk branches en organisaties enthousiaste insiders te betrekken die hun netwerk willen mobiliseren en activiteiten willen organiseren. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in het onderwijs, probeer dan deze branche middels jouw netwerk te mobiliseren.

Social Media

Je kan de “Week van de Verbinding 2024” volgen op de volgende social media kanalen:

Facebook

LinkedIn

Gebruik Hashtag #WeekvandeVerbinding2024

Wil je een bijdrage leveren aan dit event en een mooiere samenleving, neem dan contact met mij op via: rdesmit@mentaltrainingcenter.com of je kan me bellen op 0626102601.

Download hier de pdf flyer van de Week van de Verbinding 2024.

Met positieve en verbindende groet,

 

Ruud de Smit.