Stiposport

Samen creëren we winnaars!

 

Project Stimulering Positieve Sportbeleving (Stiposport) adviseert en steunt sportclubs en besturen met prestatieverbetering, leiderschap, sportiviteit, sportinnovatie, sociale duurzaamheid en maatschappelijke projecten.

Juist in een tijd waarin agressie en geweld op sportvelden steeds vaker voorkomt, is aandacht voor positieve sportbeleving noodzakelijk. Stiposport is ervan overtuigd dat het aanpakken van excessen vooral effectief is als dat bij de bron plaatsvindt. Hoewel het achteraf straffen van betrokkenen soms noodzakelijk is, valt er vooral bij het coachen, het begeleiden en het stimuleren van sporters en sportteams een forse winst te behalen in sportief succes. Juist investeren in wat goed gaat en wat sporters goed doen, stimuleert het vertrouwen en faciliteert de ontwikkeling van ieders talenten.

Van conventioneel naar innovatief

De traditionele aanpak van agressie en vandalisme rondom sport is vanuit een soort automatische reactie voornamelijk gericht op het verminderen van het probleem. Het ongewenste gedrag wordt ontmoedigd en/of bestraft. We houden ons met deze aanpak dus vooral bezig met wat we niet willen. Vaak kiezen we weer voor dezelfde werkwijze om dit probleem op te lossen en iedere keer weer leidt deze aanpak niet tot het gewenste resultaat. Het bewust positief stimuleren van sporters en supporters heeft een duurzamer effect op de beleving van sport dan alleen repressief optreden en sanctioneren.

Onderzoek toont aan dat juist investeren in wat goed gaat en belonen wat sporters goed doen, het (zelf)vertrouwen en de ontwikkeling van ieders talenten stimuleert. Tevens slaan wij met onze aanpak de brug van het landelijk beleid van de sportbonden, naar een lokale/regionale aanpak.

Vandaar ons motto: Samen creëren we winnaars!

Methodiek

Wij werken vanuit een positief perspectief gebaseerd op positieve psychologie en de waarderende aanpak (Appreciative Inquiry). Niet het verminderen van wat je niet wilt (probleem), maar juist het bevorderen van wat je wel wilt (uitdaging), staat centraal. Op basis van deze visie hebben wij onder andere een vernieuwde aanpak ontwikkeld om agressie en vandalisme te verminderen op- en rond het sportveld. Onderzoeken en onze pilot bij een van de grootste sportverenigingen van Nederland, BVV Barendrecht, bevestigen dat deze aanpak effectief is.

Met de Tulp als Nationaal Symbool voor positiviteit willen wij de ontwikkeling steunen en stimuleren voor meer positiviteit in sport en business.

TulpenCompetitie

BVV Barendrecht is tijdens de pilot samen met Stimulering Positieve Sportbeleving de TulpenCompetitie gestart. Deze TulpenCompetitie is een Fairplay/ Sportiviteitcompetitie voor de betrokkenen en bezoekende teams van de club.

Voetbalteams, leiders en supporters worden door de desbetreffende scheidsrechters beoordeeld en kunnen daarbij sportiviteitspunten scoren door sportief gedrag en spel. BVV Barendrecht neemt zijn maatschappelijk verantwoordelijkheid serieus toont en is mede-initiatiefnemer van de TulpenCompetitie.

TulpenKaart

De Tulpenkaart is ontwikkeld als een beloningsinstrument binnen het amateurvoetbal. Op dit moment hebben scheidsrechters alleen sanctionerende middelen tot hun beschikking, waaronder de gele- en rode kaart. De scheidsrechters kunnen de tulpenkaart inzetten als iemand uitzonderlijk sportief gedrag vertoont tijdens het voetbal. Hiermee wordt positief en gewenst in het veld gedrag beloont en gestimuleerd.

CoachingsMarathon

Op 9-9-2011 tussen 9 en 9 uur heeft Ruud de Smit de CoachingsMarathon georganiseerd ten gunste van het project Positieve Sportbeleving. Met de CoachingsMarathon wilde hij samen met enthousiaste coaches vanuit alle disciplines zoveel mogelijk coachgesprekken voeren en/of workshops geven. Positieve Sportbeleving gaat over het actief ondersteunen en begeleiden van sporters en verenigingen bij het stimuleren van respect, sportiviteit, prestaties en plezier rondom sport.

Doel was om met de opbrengst een professionele aanpak tegen agressie en vandalisme rondom sport op te zetten gebaseerd op positieve psychologie. De opbrengst is geïnvesteerd in:

  • verbetering respect, sportiviteit en plezier rondom sport (aanpak agressie);
  • verbetering prestaties, sportparticipatie en (top)sportklimaat (Olympisch Plan 2028);
  • bevorderen van coaching binnen sport, bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid;
  • opleiding van vrijwilligers tot gecertificeerd Mental Coach (Sport).

Resultaat: door het hele land heen hebben coaches/trainers gehoor gegeven aan de oproep en hun verdiensten tijdens het event gedoneerd aan Stichting Positieve Sportbeleving (ANBI).